مهندسی مکانیک یا مهندسی شیمی ؟ رشته مهندسی شیمی در مقطع و در بعضی از گرایشها هم در مقطع کاردانی دانشجو می پذیرد . رشته مکانیک هم در دانشگاه های سراسری در مقطع کاردانی و کارشناسی پذیرش دانشجو دارد. از آنجا که پذیرش در مقطع کاردانی خیلی محدود است ما در اینجا فقط مقطع کارشناسی را بررسی می کنیم .
مهندس شیمی دارای وظایفی است که در ادامه این وظایف ذکر شده است:
آزمایش راه های جدید توسعه محصولات در آزمایشگاه
استفاده از مدل های کامپیوتری برای رسیدن به روش های تولید ایمن تر و مقرون به صرفه تر
برنامه ریزی برای چگونگی انتقال نمونه های آزمایشگاهی به محیط واقعی کار( به منظور تولید انبوه صنعتی)
توسعه روشهای ایمن و دوستدار محیط زیست برای از بین بردن مواد زائد
همکاری با تکنسین های کارخانه برای ایجاد تجهیزات لازم و ابزارهای کنترل فرآیند تولید
نظارت و بررسی فرآیندهای فیزیکی و شیمیایی فرآیند تولید
طراحی سیستم ها و دستگاه ها مورد نیاز در فرآیند تولید
همکاری نزدیک با مدیران بخش های کنترل کیفیت و ایمنی و سلامت به منظور بهینه سازی فرآیند تولید از نظر اقتصادی، کیفیت محصولات، ایمنی و…
طراحی : ماشینها و دستگاههایی که هر نوع محصولی را ساخته و بستهبندی میکنند، تجهیزات گردنده مانند پمپها، فشردهسازها (کمپرسورها)، دمندهها، توربوماشینها (توربینها و …)، موتورهای درونسوز، مخزنهای تحت فشار، رآکتورها، مبادلهکنهای گرمایی، دیگهای بخار، سامانههای لولهکشی، وسیلههای نقلیه مانند خودرو، کامیون، اتوبوس، هواپیما، قطار وغیره، تجهیزات حمل مواد مانند تسمهنقالهها، روباتها و طراحی کنترلر برای سیستمهای دینامیکی.
تحلیل : شکست و فرسودگی دستگاهها، بهبود عملکرد و قابلیت اطمینان قطعات، سیستمهای انتقال حرارت، ارتعاشات مکانیکی، آکوستیک و پیزوالکتریک.
ساخت و تولید : فرایندهای ماشینکاری سنتی، فرایندهای ماشینکاری غیر سنتی، فرایندهای شکلدهی شامل شکلدهی ورقی و حجمی، طراحی و ساخت قالبها و قیود، روشهای اتصال و جوشکاری، عملیات حرارتی، روشهای ریختهگری، مترولوژی و سیستمهای اندازهگیری.
کنترل کیفیت : آزمایش کیفیت، امنیت و قابلیت اطمینانِ فرآوردهها، دستگاهها و فرایندها،
زمینه های نوین : فناوری نانو، سیستمهای میکروالکترومکانیکی (حسگری و عملگری)، سیستمهای دارورسانی در ابعاد نانو، سیستمهای میکرو و نانو سیالاتی، نانوروباتها
مهندسی مکانیک یا مهندسی شیمی ؟
فارغ التحصیلان رشته مهندسی شیمی می توانند در صنایع مختلفی مانند صنایع شیمیایی ، دارویی ، غذایی ، نساجی ، صنعت پتروشیمی ، پالایشگاه های نفت و گاز مشغول به کار شوند. همچنین فارغ التحصیلان رشته مهندسی شیمی می توانند به عنوان کارشناس مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی، کارشناس تحقیقات بازار کارشناس ، مدیر خرید و تدارکات مدیر فروش مدیر تولید، مدیر بازاریابی ، مدیر کنترل پروژه و یا کارشناس کنترل کیفیت به فعالیت بپردازند.
هر کارخانه تولیدی اعم از کوچک یا بزرگ نیاز به یک مهندس شیمی دارد. چرا که تقریبا در تمام فرآیندهای نوین از مواد شیمیایی استفاده میکنند و در حقیقت رشد شگرف صنعت در قرن گذشته تا حدود زیادی مدیون مهندسی شیمی بوده است. به همین دلیل در کشورهای صنعتی این رشته اهمیت ویژهای دارد.
مهندس مکانیک معمولا یا در دفاتر شرکت ها و یا در واحدهای تولید کارخانه ها کار می کند. مهندس مکانیکی که در سازمان، شرکت یا کارخانه استخدام می شود، معمولا به صورت تمام وقت و در ساعات اداری مشغول به کار است. البته گاهی بسته به نوع پروژه های کاری و زمانبندی آنها (به ویژه در بخش خصوصی) ساعت کاری اش می تواند تغییر کند. در ضمن یک مهندس مکانیک می تواند به عنوان کارشناس و مشاور فنی در بانکها ، شرکتهای سرمایه گذاری و بیمه و شرکت های بازرسی و نظارت امور بین المللی فعالیت بکند.
اگر شغل استاد دانشگاه را دوست دارید، خوبست بدانید که از هر دو رشته مهندسی شیمی و مکانیک می توانید به شغل جذاب و پردرآمد استاد دانشگاه برسید. بنابراین اگر می خواهید استاد دانشگاه شوید، ابتدا باید تا مقطع دکترای تخصصی رشته خود و یا رشته های مرتبط ادامه تحصیل بدهید و سپس در فراخوان جذب هیات علمی وزارت علوم شرکت کنید.